Tedavilerimiz

ÜRGEN DİŞ

Endodonti Tedavisi

Image

Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal Tedavisi, dişin travmaya uğraması, bakteriler tarafından çürütülmesi gibi sebepler sonrasında dişin içerisindeki canlı dokuların barındığı pulpa odasında bakterilerin üremesiyle bir ihtiyaç haline gelen tedavi şeklidir.

Dişlere Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanır?
Kanal tedavisinin yapıldığı durumlar dişin sinirlerinin artık boşaltılması gereken durumlardır. Çürüğün çok fazla ilerlediği ve artık sinir dokusuna kadar gelip ağrı yaptığı, çeşitli travmalarla veya başka sebeplerle dişin işlevini yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonların başlaması sonucu kanal tedavisi yapılır.

Bir Dişe Kanal Tedavisi Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?
Bir kişinin kanal tedavisine ihtiyaç duymasına neden olan birden fazla belirti vardır. Bunların başında dişte yaşanan sıcak-soğuk hassasiyetini gösterebiliriz. Ayrıca; geceleri sebepsiz ağrıların olması, yemek yenirken o bölgede ağrı hissedilmesi, dişte meydana gelen renk değişimi ve apse sonucu yüzde oluşan şişlik kanal tedavisi olması gerektiğini gösteren işaretlerdir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi, lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Dişin olduğu bölge uyuşturulduktan sonra özel ekipmanlarla diş açılır ve dişin ortasındaki pulpa odasına ulaşılır. Pulpa odası dişin sinir ve damarlarının olduğu boş bir odadır. Bu odanın tamamı ile temizlenmesi gerekir. Bu odanın altında diş köklerine doğru kanallar mevcuttur. Kanal tedavisinin amacı adından da anlaşılacağı gibi bu alanların temizlenmesi ve doldurulması işlemidir. Özel iğneler ve uçlarla bu kanalların içindeki yumuşak ve enfekte dokular tamamen temizlenir, kök kanalları genişletilir ve özel üretilmiş kanal patları ve dolgularıyla diş doldurulur ve üzeri daimi dolguyla kapatılır.

Kanal Tedavisi Süresince Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanal tedavisinde uygulanan anestezinin etkisi bitene kadar herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Tedavi süresince kanal tedavisinin yapıldığı bölgede kuruyemiş, sakız gibi sert ve yapışkan gıdalar tercih edilmemelidir.

Kanal Tedavisi Yapılırken Acı Hissedilir Mi?
Kanal tedavisi korkulanın aksine ağrılı bir tedavi değildir. Normal şartlarda yapılan sınırlı uyuşturma bu tedavi için yeterlidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Tedavi öncesinde söz konusu dişte ağrı veya iltihap varsa tedaviyi takip eden ilk birkaç günde özellikle çiğneme gibi dişin üzerine baskı gelen durumlarda hafif ağrı hissedilebilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflematuar ilaç kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur.

Kanal Dolgusu ve Dolgu Ayrı İşlemler Midir?
Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kron kısmının harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile restore edilmesidir.

Kanal Tedavisi Gören Dişler Daha Kırılgan Mıdır?
Kanal tedavisi sonrasında diş canlılığını kaybettiği için daha hassas bir hale gelir. Kanal tedavisi yapılan dişlerde birden fazla madde kaybı olduğu ve daha kırılgan hale gelmeleri nedeniyle tedavi sonrası kaplama dişler tercih edilir.

Kanal Tedavisi Tekrarı Nedir?
Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, sponton ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.