Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak protez çeşitleri sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit protezler ağza bir malzemeyle yapıştırılan ve sökülmeyen, takılıp çıkarılmayan protezlerdir. Hareketli protezler ise hastalar tarafından takılıp çıkarılan, günlük bakıma ihtiyacı olan protez tipleridir.
Sabit Ve Hareketli Diş Protezi Arasındaki Fark Nedir?
Bu iki protez arasındaki farkı diş sayısı belirler. Dişin fazla olduğu durumlarda sabit, diş sayısı eksikliğinin fazla olması durumunda ise hareketli protez yapılır. Hareketli protezler de kendi içinde kısmi ya da tam olarak ikiye ayrılır. Eğer tüm dişler kaybedilmişse tam bir proteze ihtiyaç duyulurken, bir kısım dişin kaybedildiği durumlarda kısmi dediğimiz parsiyel protezlere ihtiyaç duyulur.
Takma diş kullanmak istemeyenler için ne tür alternatifler var?
Hareketli protez kullanmak istemeyenler için bazı alternatifler bulunmaktadır. Bunun başında da implant gelmektedir. Özellikle psikolojik olarak hastaları etkileyen, dış görünümünde kaygı duymasına yol açan bu durum implant tedavisiyle çözülebilir. Bu yöntemle hareketli protezler implant tedavisiyle sabitlenebilir.
Protez Diş Tedavisi Nedir?
Diş eksiliğinde en son uygulanacak olan işlemlerden biridir. Genel olarak amaçlanan dişi çürükten korumak, dişte bir çürük varsa dolgusunu yapıp bütünlüğü korumaktır. Tüm bunların yapılamadığı durumlarda protez yöntemi uygulanabilir. Dişin çok çürüdüğü hallerde, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda kron dediğimiz sabit protezler kullanılır. Ya da dişin tamamen kaybedilmesi durumunda hareketli denilen protezler kullanılır. Bu protezin hareketli mi ya da hareketsiz mi olacağını ağımızdaki diş sayısı belirler.